!

Fyll i det här fältet.

Hämtar...

MENY

SÖK

Recept matlaget

2012-02-20

Hjortstek

Ingredienser:

  • 1 hjortstek på ca 1,5 kilo
  • 2 stora fryspåsar
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • RÖDVINSMARINAD TILL HJORTSTEK: 1 flaska rödvin (75 cl)
  • 1 gul lök
  • 1 morot, skivad
  • 70 gram, en bit rotselleri, tärnad
  • 1 bit purjolök, skivad
  • 0,5 dl majsolja
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 8 krossade vitpepparkorn
  • 2 kanelstänger
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • TILL ATT STEKA MED HJORTSTEKEN:
  • 2 klyftade gula lökar
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • SÅS TILL HJORTSTEK:
  • ca silad 8 dl marinad
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • POTATISGRATÄNG: 1,5-2 kilo potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl grädde

Tillagning:

Förbered marinaden. Planera tillbehör som potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål. Lägg hjortsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.
Blanda samman marinaden och häll över hjortsteken. Låt hjortsteken marinera 1-3 dagar i kylen, ev. i en bunke. Vänd då och då.
Sätt ugnen på grill och 250 grader. Lyft upp hjortsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en bunke). Salta och peppra hjortsteken runt om.
Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag de avsilada grönsakerna från marinaden och lägg med lök och vitlök i en ugnssäker form med höga kanter.
Lägg steken ovanpå. Stek hjortsteken i mitten av ugnen ca 15 min.
Sänk värmen ugnen till 125 grader och tillsätt 2-3 dl av marinaden. Stick in en köttermometer i hjortsteken och stek ytterligare 2-2 1/2 timme tills köttets innertemperatur är 56 grader för rött kött och 60 grader för rosarött. Ös hjortsteken med marinaden med jämna mellanrum, ca 2-3 gånger.
Ta ut hjortsteken och låt det vila i 30 minuter.
Sila av köttsaften från pannan i en står såskastrull.
Koka upp den och red av med maizena utrörd några dl kall marinad. Koka ihop och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar.

Servera hjortsteken med den rödvinssåsen och tillbehör som potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gelé passar till.

POTATISGRATÄNG: Skala och skiva potatisen samt lägg den i en smörjd ugnsform, blanda med pressad vitlök och salt. Platta till. Koka upp mjölk och grädde och häll över potatisen. Grädda potatisgratängen under hjortsteken i ca 1 timme tills potatisen är mjuk. Efter steken är klar kan du gratinera den på 250 grader med lite riven ost på toppen så den får lite färg.

Toscapaj med pekannötter  

10-12 personer

Dessertvin: Moscatel de SEBÙTAL, Colheita 2005

Citronkräm

6 ägg

100 g socker

100 g cirtonsaft ( 3 citroner)

30 g smör

 

Pajdeg

500 g mandelmassa

250 g smör rumstempererat

6 ägg

 

Pekan-tosca

100 g smör

100 g socker

100 g glykos

100 g grädde

200 g pekannötter, skalade och osaltade

Dag 1

Citronkrämen

Knäck ner äggen i en kastrull och tillsätt socker och citronsaft. Koka krämen på svag värme under konstant omrörning tills den tjocknar. Vispa ner smöret i små bitar och häll genast uppkrämen i en bunke. Ställ i kylen över natten.

Dag 2

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan grovt med rivjärn. Blanda mandelmassa och smör i en bunke och rör till en smidig massa. Tillsätt 1 ägg i taget och rör samman. Smörj en form med löstagbar kant och tillsätt pajdegen. Grädda i 10-15 min tills den fått färg.

Koka under tiden pekan-toscan. Häll ner alla ingredienserna utom nötterna i en kastrull och koka samman till en kolasmet i ung 15 min. Tillsätt nötterna och häll toscan över pajskalet.

Sänk ugnsvärmen till 170 grader och baka ytterligare 10-15 min tills pajen fått fin färg. Låt den svalna och lägg upp i portioner. Servera med citronkrämen och en god vaniljglass.

Monica


2013-02-19

Fläskfile´ i ugn.

Att serveras med pressad eller hel potatis och en sallad.

Ingredienser:  

1   st      fläskfile
3   dl      tjock grädde
1   dl      lingonsylt
2 msk    soja
1 st       köttbuljong

Skiva fläskfilenoch platta till dem och lägg ned dem i en ugnsform.

Blanda ihop de övriga ingredienserna och häll över fileerna. (Räcker till ungefär 2-3 personer)

Skall stekas i ugn 1 1/2 timme på 175grader. Rör om några gånger.

EfterrättVaniljvisp med daimchoklad

Ingredienser:     2 st vaniljvisp samt en dubbeldaim

Vispa vaniljvisp ända till du kan vända på karotten, utan att det rinner ut. Krossa daimen, innan du öppnar den, och blanda ned den i vaniljvispet, sedan skall den frysas och tas fram ca 1 timme, innan den skall ätas, vänd formen på en tallrik och servera.

Lycka till!

Gunnel


Matlaget 16 november 2012
Elisabet, Olof, Rolf , Kerstin

Örtagårdssås 4-6 personer

1 paket fryst spenat (175g)
3 dl gräddfil + 1 dl majonäs
½ dl – 1 dl finskuren dill + gräslök
1 pressad vilöksklyfta
2-3 msk senap
salt
svartpeppar

Låt såsen dra minst ett par timmar före servering.

Ugnsrostad grönsaksblandning 2 portioner
½ fänkål
1 squash
1 paprika
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
tomater

Gratinera i ugn 200 grader i 20-25 min tills grönsakerna börjar få färg.

Ugnstekt lax
Salta laxen
Häll över sweet chilesås och pressa lime över.
Stek i ugn 200 grader c:a 20 minuter beroende på laxens tjocklek.


2012-11-03

Chiliglaserad kycklingfilé enl. Kerstin

1,5 kg kycklingfilé (stora filéer delade jag på)

1 tsk salt

1 krm peppar

Marinad

1 dl soja

2dl sweet chilisås

1 dl hackad persilja

Marineras i plastpåse 2 tim i kylen

Lägg filéerna (icke avrunna) på ugnsfast

Häll över resten av marinaden

Salta, peppra

Stek mitt i ugnen 20 min 200 gr


12-02-25

Björnbärspaj

150 gram smör, rumsvarm

3 dl socker

2 små ägg

3 dl mjöl

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

rivet skal av en lime

100-150 gr björnbär

Tillagning

10-12 bitar

1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en form som rymmer ca 2 1/2 liter.

2. Kör smör, socker och ägg i matberedare. Blanda i mjöl, bakpulver och limeskal.

3. Bred ut smeten och lägg i bären.

4. Grädda pajen i ugnen i ca 1 timme.

Servera med glass eller vaniljsås eller vispgrädde

Gunnel och Gunnar


2011-09-29

Fläskfilégryta

INGREDIENSER

4 portioner

400 gram 

fläskfilé

200 gram 

färska champinjoner

0,5 st 

röd paprika

1 msk 

margarin

1 msk 

mjöl

1 dl 

mjölk

0,5 dl 

grädde

2 dl 

creme fraiche med paprika och chilismak

1 tsk 

salt

1 krm 

peppar

 

 GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Strimla fläskfilé, paprika och svamp. Stek i omgångar i en stor stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  2. 2. Pudra mjöl över och tillsätt mjölk, grädde och creme fraiche. Låt koka ihop.

Serveringsförslag: Hasselbackspotatis, wookgrönsaker. 

Utskriftvänlig version